VIDEO Lacul Techirghiol a devenit roz: care este explicația fenomenului

de: Ozana Mazilu
27 06. 2022

Lacul Techirghiol a devenit roz, iar biologii spun că și-ar putea păstra această culoare pe tot parcursul verii.

Lacul, cunoscut pentru nămolul său cu efecte benefice pentru sănătate, a obținut această culoare din cauza unei alge ce se găsește de obicei în Africa sau America.

„Nu este o algă toxică; este o algă primitivă, este o algă halofilă, adică rezistentă la conținut de salinitate; extremofilă – situații extreme pentru biologia acestei alge. Se selectează în condițiile în care salinitatea se concentrează, apa se concentreaza în săruri, temperatura foarte ridicată și se acumulează o cantitate mare de nutrienți”, a explicat biologul Adrian Bâlbă pentru Digi24.

Lacul Techirghiol a devenit roz din cauza unei alge

Conform specialiștilor, aceste alge care au făcut lacul roz sunt primitive și, în consecință, lasă hidrogen sulfurat să rămână în natură. Astfel, acest hidrogen sulfurat este terapeutic, fiindcă tot ce înseamnă metil sulfonil metanic, adică substanțele care au rol antiinflamator pentru noi ce ne scăldăm în Lacul Techirghiol vin din acest hidrogen sulfurat care mai departe este preluat de alte alge și bacterii și transformat, dus mai departe, prin ciclul de metanificare în aceste substanțe terapeutice.

Ca referință, acest tip de algă are nevoie de multă căldură, astfel că, de îndată ce vremea se va răci, va muri și, odată cu ea, va dispărea și culoarea roz a lacului, însă va fi refăcut stratul de nămol.

Limanul Techirghiol zis și Lacul Techirghiol este situat la marginea localității balneare Eforie Nord de pe țărmul Mării Negre la 12 km distanță de portul Constanța, Este un liman fluvio-marin, cu o suprafață de 10,68 km², separat de mare printr-un perisip și cu o adâncime maximă de 9 m. Prin aportul mic de apă dulce, apa limanului și-a mărit concentrația de săruri, la circa 95 g/l. Acest fenomen a permis formarea unui strat de nămol cu calități terapeutice.